miercuri, 4 septembrie 2013

Rosia Montana, maidanezii si civismul


Ca sa fim in context, detaliile despre situatia Rosia Montana in cuvintele mele le vedeti in postul anterior .

Sunt doua lucruri pe care vreau sa le evidentiez in postul asta:
  • 1. Care e legatura intre Rosia Montana si incidentul cu cainele criminal
  • 2. De ce nu s-a protestat pana acum legat de Rosia Montana
As privi doar partea sociala si mi se rupe de politic (sa imi mai explice cineva o data cum de sunt oamenii astia platiti din banii mei?)

1. Cainele si Rosia Montana:

* fenomenul acesta cu cainele vagabond care a atacat si omorat copilul ar trebui sa fie unul alarmant pentru ce face ignoranta noastra. Acum oamenii semneaza petitii, propun mitinguri, sare si presedintele sa repuna legea euthanasierii in vigoare (cum i s-a nimerit lui iar cartea cu cainii, pana data viitoare uitam si poate ne mai cumpara cineva cu acelasi lucru, am zis ca ma abtin). Suficient de devreme pentru noi dar prea tarziu pentru o familie

* Sunt de acord cu petitiile si ca musai trebuie facut ceva, trebuia noi sa fi facut mai devreme. Acum pentru cei mai multi dintre noi inca exsita multe sanse si sperante, pentru o acea familie nu mai exista, dar ce bine pentru fiecare dintre noi ca nu suntem noi aia.
Si cum are asta legatura cu Rosia Montana? * Cand o sa aflam ca poluarea in zona, apa a ucis si imbolnavit sute de copii atunci ce mai facem? Va fi ireversibil si nici nu ne vom mai putea ascunde in statistici. Ce vreau sa zic cu asta:
* Matematic vorbind care erau sansele ca acuma sa fie fix copilul nostru: una din cati copii sunt in tara (numar la nivel national pentru ca din pacate cainii fara stapan sunt omniprezenti). Asadar probabilitate foarte mica, mica de tot, de nedorit, dar mica
* In schimb cand va fi poluare necontrolata: ploi, panza freatica atinsa de subsante mortale(daca s-a plans Ungaria ca ii afectam, mira-m-as sa nu ne afectam pe noi insine), lacuri permanente de cianuri atunci creste pana la cer probabilitatea sa fie cineva din familia noastra. Nu va calculez cat creste, daca facem o rotunjire, nu prea generoasa , 100%


Ce incerc sa spun e ca aceiasi oameni trebuie sa luptam si pentru prezent si pentru viitor, si pentru un mediu salubru fara animale salbatice in orase si pentru Rosia Montana si pentru stoparea proiectelor legate de gazele de sist. Asa s-a nimerit totul pe noi, pentru ca asa ne-au lasat ai nostri, la randul nostru am fost ignoranti. O sa platim sper ca in bani si nu cu viata, nu cu sanatatea, nu cu traiul intr-un mediu diform.


2. De ce nu s-a protestat pana acum legat de Rosia Montana?

Cum in mod previzibil cei care comenteaza de pe margine stiu mai bine de ce am iesit eu in strada si de ce mai tarziu versus mai devreme am dat de urmatoarea afirmatie "Ca e clar ca nu le pasa de Rosia Montana ci de legea aberanta data de guvern, altfel de ce n-au iesit in strada inainte acesti protestatari? Ca se stia deja de Rosia Montana". Dracu sa-l ia, nu mai stiu exact cum a spus, cert e ca incerca sa spuna ca numai legea si guvernul e de vina dar in rest e cam ok, adica cei care au facut aprobarile initiale si sustin proiectul n-avem nimic cu ei. Uite vezi cum iar intru prea adanc in politic ... Asa, intrebarea e legitima.
Oamenii s-au opus proiectului si au fost cat se poate de ignorati, ascunsi, innabusiti:
cautati parerea doamnei Renate Weber de exemplu,
uitati-va la documentarul despre Rosia Montana din 2012,
cautati evenimentul FanFest sa vedeti de cand se intampla
au fost oameni cu bicicleta prin Europa, au dormit la cort si au vorbit despre Rosia Montana

Da, se stia ca nu e bine, unii au luat initiativa puternic, din pacate nu suficient de sprijiniti si nu suficient de puternica. Protestatarii existau, mai putini si in alta forma, dar existau

Si totusi de ce nu s-a iesit din prima in strada, de ce nu au protestat in toate modurile din prima? Nu pot raspunde pentru ceilalti desi sunt convinsa ca marea parte se afla in situatia mea: din ignoranta si comoditate, aveam informatii putine, era o parere asa, ca nu se intampla, nu acuma, nu mie, eram cam ca oamenii aia care trec pe langa noi si zic: Iara protesteaza astia si POC anunt: din 2016 s-au aprobat lucrarile la Rosia Montana . Pai stai frate cum? sunt oameni care nu vor sa vanda acolo, nu ne-ati convins cu problemele de mediu, i-ati ignorat pe cei care au tras semnale de alarma si s-au impotrivit cu toata puterea, inca un pic si POC proiectul de lege in care scrie negru pe alb ca sa se extinda ei cat vor, sa exproprieze in numele statului. Un dus rece asta a fost, stiam ca e rau clar, dar nu credeam ca se intampla acuma, mai incolo, ca omul caruia nu i-a ajuns flacara la deget. Deci ce zicea nenea e declansatorul pentru mine dar pana la a nu-mi pasa de Rosia Montana e departe. Dar pe buna dreptate legea si aprobarea pentru inceputul lucrarilor au fost declansatoare, abia astea din pacate.

Niciun comentariu: